Natuurinclusief
De natuur biedt ons frisse lucht, water, voedsel, gezondheid, rust en bescherming tegen ziekten en extreme weersomstandigheden. Ze zuivert de lucht, bewaart CO2 en houdt ons leven in balans. Daarom wordt bij de ontwikkeling van Menheerse Erf veel aandacht besteed aan de lokale flora en fauna, met als doel de biodiversiteit te versterken.

Natuur en bewoners in harmonie
Bij de plannen wordt rekening gehouden met de winterslaap en het broedseizoen van dieren. Bewoners van Menheerse Erf parkeren langs de hoofdweg, wat ruimte vrijmaakt voor autovrije zones, groene tuinen, ontmoetingen en veilige speelplekken voor kinderen. Beweging wordt gestimuleerd door te lopen naar je woning.
In de groene binnengebieden worden vogel-, vlinder- en bijvriendelijke planten geplaatst. De tuinen zijn openbaar en bieden fijne plekken om te spelen of picknicken.
De woningen zijn gasloos en goed geïsoleerd, met een eigen warmtepomp voor vloerverwarming en -koeling. Veel woningen krijgen een houten gevel, natuurlijke materialen staan centraal.

Klimaat
Wonen in een klimaatbestendige leefomgeving, waar hitte wordt verminderd en water op een slimme manier wordt beheerd. Dat is de buurt van nu! Groen krijgt de ruimte. De openbare groenvoorzieningen springen in het oog, zorgen voor schaduw, bevorderen verdamping en houden de omgeving gezond en aangenaam, zelfs in de zomer. Er komt een robuust watersysteem dat extreme regenbuien opvangt. Wadi’s en groen helpen het water op natuurlijke wijze te bufferen en langzaam af te voeren, zodat droogteproblemen bij voorkeur geen kans krijgen. Natuur en prettig wonen gaan hand in hand.

Mobiliteit
De ingang van Menheerse Erf ligt straks aan de Landbouwweg en Boomgaardweg. De openbare ruimte is autoluw en gericht op langzaam verkeer, met groene, veilige paden waar iedereen zich thuis voelt. Auto’s parkeren binnen het gebied, zoveel mogelijk aan de randen. Gezondheid en bewegen worden hiermee zoveel mogelijk gestimuleerd, soms loop je een stukje naar je huis. Ontmoeting staat centraal. Ook is er gekeken naar veiligheid voor kinderen. Er zijn wandelroutes tussen de verschillende gemeenschappelijke tuinen. Zowel fietsers en voetgangers krijgen via nieuwe paden een verbinding met de kruising Rottenburgseweg/ Doetinchemsestraat.

Duurzaamheid – wonen met toekomst
In Menheerse Erf komen duurzame ‘’groene’’ woningen en een openbare ruimte die meegaat met de tijd. Flexibele woningtypen en materialen passen zich aan de wensen van de bewoners aan. Je ziet veel gebruik van natuurlijke (houten) materialen. De woningen zijn ontworpen om mee te groeien met jouw behoeften. Dankzij flexibele indelingen kunnen ze eenvoudig worden aangepast, zodat ze altijd passen bij de veranderende levensfase van jou en je gezin. Hierdoor blijft je woning optimaal in gebruik, voor nu en straks.

Huismussen
Wie kent ze niet?
Hoewel ze vaak als gewoon worden gezien, spelen ze een belangrijke rol in de natuur, zoals het bestuiven van planten, bestrijden van insecten en verspreiden van zaden. Ze helpen het ecologisch evenwicht en hebben zelfs culturele waarde in volksverhalen en kunst.
Hoewel ze misschien niet zo opvallend zijn, dragen huismussen veel bij aan hun omgeving. Het behouden van hun populaties heeft positieve effecten op het ecosysteem. En zeg nou zelf, dat getsjilp in de tuin maakt het toch gezellig? Echt een Hollands tafereeltje!

Vleermuizen
Wist je dat?
Van alle ruim 1450 verschillende soorten vleermuizen zijn de meesten insecteneters. Zo eet de gewone dwergvleermuis, die in Nederland in bijna iedere wijk voorkomt, zo'n 1000 insecten per nacht. Op jaarbasis eet een kolonie dwergvleermuizen in zo'n wijk gezamenlijk al snel 14,7 miljoen insecten, waaronder veel muggen! Je zou kunnen zeggen, dat het een natuurlijk hor is.