Natuurinclusief

Wat is dat nu eigenlijk? En wat houdt het voor jou als bewoner in?

We beseffen het niet altijd, maar de natuur schenkt ons zo veel meer.  Ze voorziet ons van frisse lucht, drinkbaar water, grondstoffen, voedsel, gezondheid, plezier, rust en ontspanning. Ons geluk en blijdschap vinden vaak hun oorsprong in de natuur om ons heen. De natuur beschermt ons tegen ziekten, plagen, droogte en extreme weersomstandigheden. Ze fungeert als een opslagplaats voor CO2 en zuivert de lucht die we inademen. De natuur houdt ons hoofd koel, onze koelkast gevuld en onze voeten droog. Kortom, ons leven is nauw verbonden met de natuur, die de fundamenten legt voor alles wat leeft. Daarom besteden wij bij de ontwikkeling van Menheerse Erf veel zorg en aandacht aan de (lokale) flora en fauna. De groene leefomgeving wordt verbeterd en uitgebreid om daarmee de biodiversiteit te versterken.

Scroll

Pijl naar beneden

Bouwen voor mens en natuur

Bij de plannen en de uitvoering wordt rekening gehouden met de winterslaap en het broedseizoen van de dieren. Bewoners van Menheerse Erf parkeren hun auto langs de hoofdweg die door Menheerse Erf loopt. De bestrating van alle parkeerplaatsen wordt voorzien van waterdoorlatende bestrating. Het voordeel van parkeren langs de hoofdweg is dat er autovrije groene gebieden ontstaan; de tuinen. Op deze manier blijft er genoeg ruimte voor groen, spontante ontmoetingen én veilige speelomgevingen voor kinderen. Bovendien wordt beweging gestimuleerd door te lopen naar je woning.

In deze groene binnengebieden worden vogel-, vlinder- en bijvriendelijke bomen, struiken en bloemen geplant. Maar deze bomen zijn er niet alleen voor de dieren, ze bieden ook fijne plekken om te spelen of te picknicken! En helemaal mooi, de gebieden zijn openbaar toegankelijk!

Alle woningen worden zonder gasaansluiting opgeleverd en beschikken over uitstekende isolatie. Elke woning wordt voorzien van een eigen warmtepomp die zorgt voor vloerverwarming en -koeling. Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, zo krijgen veel van de woningen een houten gevel! 

Vleermuizen

Wist je dat?

Van alle ruim 1450 verschillende soorten vleermuizen zijn de meesten insecteneters. Zo eet de gewone dwergvleermuis, die in Nederland in bijna iedere wijk voorkomt, zo'n 1000 insecten per nacht. Op jaarbasis eet een kolonie dwergvleermuizen in zo'n wijk gezamenlijk al snel 14,7 miljoen insecten, waaronder veel muggen! Je zou kunnen zeggen, dat het een natuurlijk hor is.

Huismussen

Wie kent ze niet?

Huismussen, hoewel ze vaak als gewoon en alledaags worden beschouwd, vervullen verschillende belangrijke rollen in de natuur namelijk; bestuiving, insectenbestrijding, zaadverspreiding, ze zorgen voor ecologisch evenwicht en ze hebben een culturele waarde. Ze worden vaak geassocieerd met menselijke bewoning en hebben historisch gezien een plaats in volksverhalen en kunstwerken.

Hoewel huismussen misschien niet zo opvallend zijn als sommige andere diersoorten, leveren ze waardevolle bijdragen aan de natuurlijke processen en het evenwicht in hun omgeving. Het behouden van hun populaties kan dus positieve effecten hebben op het bredere ecosysteem.

En zeg nou zelf, het is toch heel gezellig al dat getsjilp in de tuin? Echt een Hollands tafereeltje.